Praha.cz

 
Nacházíte se: O Praze
O Praze
Miloš Forman

„Příjemné myšlenky nevyžadují svobodu, potřebují ji právě ty nepříjemné.“

Miloš Forman se sice narodil 18. února 1932 v Čáslavi, ale vyrůstal u příbuzných a v dětském domově v Poděbradech, protože jeho rodiče za II. světové války byli odsouzeni za odbojovou činnost a přišli o život v koncentračním táboře v Osvětimi. V Poděbradech chodí do školy, která nese jméno krále Jiřího. Jeho spolužákem byl například Václav Havel. Odmaturoval na gymnáziu v Praze.

Celý článek...
 
Jan Werich

„Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude na světě lidí víc hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků.“

Tento velikán se narodil v únoru 1905 v Praze, v rodině pojišťovnického úředníka. Jeho vzdělávání bylo dále rozvíjeno na gymnáziu v Křemencově ulici, kam byl přijat roku 1916 a dále na smíchovském reálném gymnáziu. Studium práv však nedokončil.

Celý článek...
 
Mezinárodní hudební festival Pražské jaro
Pražské jaro - Rudolfinum

Mezinárodní hudební festival vážné hudby Pražské jaro je pravidelnou přehlídkou vynikajících světových umělců, symfonických orchestrů a komorních těles. Koná se každoročně v Praze od 12. května (ode dne výročí úmrtí významného českého skladatele Bedřicha Smetany) do 4. června. Je od svého počátku reprezentativní přehlídkou světové hudební kultury a jejích nejnovějších trendů. Dává prostor mnoha orchestrům, dirigentům, pěvcům, souborům i sólistům.

Celý článek...
 
Mezinárodní filmový festival Febiofest

Pražský mezinárodní filmový festival Febiofest vznikl v roce 1993. Byl založen nezávislou filmovou a televizní společností Febio, vedenou Ferem Feničem, který v ní dodnes působí jako ředitel. Febiofest byl původně malou klubovou akcí, která se pod vedením Fera Feniče během několika let proměnila v největší přehlídku filmu, televize a videa v České republice.

Celý článek...
 


DOPORUČUJEME

Fotografie Prahy - Galerie nejkrásnějších míst a zákoutí Prahy. | Kam v Praze - Načerpejte inspiraci v turistickém průvodci Prahou.